Brocante de Lille!

lille

De Braderie van Lille – Van 6/9/2014 tot 7/9/2014

De grootste vlooienmarkt van Europa, jaarlijks in Lille

Het eerste weekend van september, tegelijk met het begin van het nieuwe schooljaar, houdt de stad Lille zijn wereldberoemde braderie. Mensen komen van heinde en verre om op deze uit de kluiten gewassen rommelmarkt rond te snuffelen. Er wordt onderhandeld in Frans en Engels, en soms ook in het Nederlands. 33 uur lang is de Frans-Vlaamse hoofdstad tjokvol. Meer dan 2 miljoen bezoekers stromen toe om dit traditionele evenement, inclusief ‘moule-frite’, van dichtbij mee te maken.

Buitenboel
Het kan maar beter mooi weer zijn als de Braderie van Lille gehouden wordt. De hele stad staat het eerste weekend van september vol met kraampjes, tafels, busjes. Sommige verkopers stallen hun waar op een kleed op de grond. Niets drukt de pret, zelfs als je twee dagen van tevoren al op de plaats kampeert waar je wilt verkopen. De concurrentiestrijd om een ‘goede’ plek is heftig. Doorwinterde ‘bradisten’ weten dat en houden er rekening mee. Lille is een weekend lang één grote rommelmarkt. De verkopers variëren van professionals uit de antiekwereld tot particulieren die van hun boeltje afwillen.

Wereldgebeuren
De duizenden verkopers trekken ruim twee miljoen kopers en bezoekers. De hele stad ligt plat tijdens de Braderie, er kan geen auto meer door. Alles bij elkaar gemeten, is er 100 kilometer uitstalling. Twee dagen zijn amper genoeg om alle kraampjes langs te gaan. Elke stadswijk heeft zijn specialiteit: brocante, curiosa, antiek, rommel, boetieks, voor iedereen wat wils. Je hoort er alle talen van de wereld, maar de onderhandelingen gaan hoofdzakelijk in Frans en Engels.

Combifeest
Eigenlijk duurt het feest maar anderhalve dag: van zaterdagmiddag 2 uur – na de hardloopwedstrijden van de ochtend (meer dan 11 duizend deelnemers) – tot zondagavond klokslag 11 uur. Behalve de rommelmarkt staat de Braderie ook bekend om de mosselen met friet, ‘moule-frite’. De resten van 500 ton mosselen stapelen zich op bij de restaurants, eetcafés en andere eetgelegenheden. Hoe hoger de mosselberg op de stoep, hoe beter de tent! Bij de citadel staat een enorme kermis met 180 attracties. Gezinnen met jonge kinderen, die dat gesnuffel gauw zat zijn, vinden hier de nodige afleiding.

Traditie
De Braderie begon in de twaalfde eeuw in de Vlaamse hoofdstad Rijssel (Lille). Maria-Tenhemelopneming (15 augustus) werd toen uitgebreid gevierd. Bedienden mochten de afdankertjes van hun meesters verkopen voor een extra zakcent. Wat gebraad, wat bier en de sfeer was meteen gezet.

ContactOFFICE DE TOURISME59002 LILLETél : 08 91 56 20 04, +33(0)359.579.4000contact@lilletourism.comwww.lilletourism.com  • Delen viaShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on Twitter